If Only Everything
Johan Furåker
8.juni–25.aug. 2019

Kristiansand Kunsthall har gleden av å presentere Johan Furåkers første store soloutstilling i Norge. I utstillingen, med tittelen If Only Everything, blir vi introdusert for nye malerier av planter, grøntområder og hager, der klassiske omgivelser, idealiserte miljøer og idéer om lykke blir undersøkt. I tillegg består utstillingen av en nyprodusert video laget i samarbeid med Ditte Ejlerskov, og videoen «The Painter» av Preben Holst fra 2009, som presenterer Furåker som ung kunstner.
Hagetradisjonen henviser til en menneskelig trang til å bruke planter, grus, arkitektur og vann for å gjenskape verden i et rom, som et mikrokosmos som samler kulturens mytologi, inkludert myten om paradiset. Det er mange forestillinger om hager som paradis. Gjennom det siste århundret er Paradis det ordet som oftest går igjen som beskrivelse av vakre hager.
Filosofen Michel Foucault introduserte i 1967 ideen om “heterotopiet” for å beskrive visse kulturelle områder som på en eller annen måte inneholder “det andre”; noe forstyrrende, motstridende eller transformativt. Heterotopia beskrives som både virkelig og uvirkelig på samme tid: Virkelige steder innebygget i samfunnets fundament, men likevel utenfor dagliglivet. Foucault identifiserer ulike eksempler på heterotopier som kirkegården, museet, biblioteket og hagen.
Furåkers nye arbeider refererer til hans tidligere små malerier i postkortformat, men er denne gangen større og kan minne om vinduer som åpner opp for illusjonen av rom og perspektiv. Fokus er likevel fortsatt på fortellende strukturer og historier framført i et bevisst «frosset» formspråk.
I utstillingen If Only Everything undersøkes filosofien og designet bak den persiske hagen, et beskyttet sted for avspenning og ro, som et paradis på jorden og et heterotopi som framkaller en følelse av lengsel. Furåker undersøker også fargens kjerne, dens fortellende egenskaper og hvordan det menneskelige øye kan skille flere nyanser av grønt enn noen annen farge. Kanskje opprinnelig fordi vi på den måten kunne overleve ute i naturen.
Vi vil også stifte bekjentskap med den eksentriske italienske kvinnelig "dandy" og kunstikon Luisa Casati (1881-1957). Den ekstravagante kvinnen pleide å kle seg ut som en bysantinsk keiserinne, og sjokkerte på overklassefester med hennes kjæledyr; to geparder i bånd og en levende slange rundt halsen. Casati lengtet etter å bli et levende kunstverk, og ønsket å iscenesette sitt eget liv. Hun bodde i store deler av livet på ulike slott i Frankrike og Italia, men da hun under en periode ikke eide noe slott sjekket hun inn på Ritz Hotel i Paris sammen med sine tjenere og hennes samling av eksotiske dyr. Blant hennes gjester på hotellet var Coco Chanel og Kong George den 5. I utstillingen har Furåker avbildet kongens logo som var trykket på hans bagasje, og i Vestal Virgins kan vi se modeller fra en Chanel catwalk.
Både i Casatis liv og i de persiske hager finner vi henvisninger til utstillingens tematiske omdreiningspunkt; den menneskelige jakten på skjønnhet, luksus og lykke. Når Furåker vever disse observasjonene sammen med motiver fra moteverdenen og scener fra sitt eget liv, åpner det opp for spørsmål om virkelighetsflukt, dagdrømmeri, lengselen etter utopia og det evige liv.
BIO
Johan Furåker, SE (f.1978) er utdannet fra Malmö Kunstakademi i Sverige. Han har har hatt soloutstilling på CAPC i Bordeaux i Frankrike og har hatt utstillinger på institusjoner som Cneai i Chatou og på Espace pour l'art i Arles (Frankrike), Reykjavik Kunstmuseum (Island), Hämeenlinna Kunstmuseum og Åbo Kunstmuseum (Finland), KUBE i Ålesund, Galleri Nord-Norge i Harstad, Vestfossen Kunstlaboratorium (Norge), Hannover Kunstverein (Tyskland),Malmö Kunstmuseum, Inter Arts Center i Malmö og Ystad Art Museum (Sverige), Die Diele, Zürich (Sveits), Ringsted Galleriet, Kunstsenteret Silkeborg bad og Vesthimmerlands museum Aars (Danmark) samt CAVE / AYUMI GALLERY i Tokyo (Japan) og CCA Andraitx, Mallorca (Spania). Han har også hatt flere galleriutstillinger, som soloutstillinger på Galleri Ping Pong i Malmö, Galleri Flach i Stockholm og Galleri Kant i København.
Podcast
Vil du vite mer? Lytt til Kristiansand Kunsthall Podcast episode #3, hvor Furåker blir intervjuet av kunsthallens leder Cecilie Nissen og forfatter Mirjam Kristensen.