Avskygninger
En gruppeutstilling i Kunsten og litteraturens hus
22.sep.–22.des. 2018

AVSKYGNINGER
En gruppeutstilling i Kunsten og litteraturens hus
22.sept - 22.des 2018
Endre Aalrust
Monica Aasprong
Damir Avdagic
Hild Borchgrevink
Sofia Magdalena Eliasson
Andrea Galiazzo
Freya Sif Hestnes
Tormod Haugland og Annette Kierulf
Sveinn Fannar Johannsson
Ane Thon Knutsen
Janne Kruse
Jon S. Lunde
SHE'S A SHOW (Mette Moestrup og Miriam Karpantschof)
Urd J. Pedersen
Ellen Ugelstad
Kirsti Van Hoegee
Kunsten og litteraturen har alltid næret hverandre, skygget hverandre og forsøkt å finne fram til felles meningsinnhold. I en tid hvor grensene mellom ulike fagfelt blir stadig tynnere, representerer kunsten og dens evne til å absorbere uttrykksformer et spenningsfelt i seg selv.
Kristiansand kunsthall og Kristiansand folkebibliotek har i samarbeid sendt ut en åpen utlysning for å finne ut av hva som skjer i dette spenningsfeltet akkurat nå. Avskygninger er en gruppeutstilling med 16 tverrfaglige kunstprosjekter som forsøker å aktivisere både kunsthallen og biblioteket som bevegelige og hendelsesorienterte rom. Gjennom maleri, fotografi, film, tekst og andre medier møter du 18 ulike kunstnere og forfattere som alle arbeider i skjæringsfeltet mellom fortellinger og bilder.
Koblingen mellom litteratur og kunst har de siste årene blitt møtt med stor interesse hos både institusjoner, enkeltkunstnere, forfattere og et generelt publikum. Institusjoner har invitert inn forfattere og billedkunstnere til å lage verk sammen eller inspireres av eldre litteratur og kunst; kunstnere trekker inn sine litterære inspirasjonskilder i verk og konsepter, og forfattere lar seg inspirere av billedkunsten og kunstnerne. Små forlag og festivaler setter stadig sammen program og utgivelser hvor kunstnere og forfatteres verk utfyller og kommenterer hverandre.
Kunsthallen og folkebiblioteket deler hus. Med sin åpne struktur inviterer det publikum til å bruke alle etasjene. Samarbeidet mellom de to kulturinstitusjonene har ført til at vi nå også kalles «Kunsten og litteraturens hus». Derfor ønsker vi med Avskygninger å utvide vår egen, publikums og byens horisont ytterligere med utstillinger i alle etasjer som følges opp av ulike arrangementer gjennom hele høsten.
Utstillingen var basert på åpen utlysning. Juryen bestod av:
Eivind Hofstad Evjemo, forfatter
Mirjam Kristensen, forfatter
Sveinung Rudjord Unneland, billedkunstner
Elisabeth Byre, kurator
Cecilie Nissen, kunstnerisk leder, Kristiansand Kunsthall
Camilla Gulbrandsen, litteraturformidler, Kristiansand folkebibliotek
Utstillingen er støttet av:
Vest-Agder Fylkeskommune, Kulturrådet, Statens kunstfond, Norske Billedkunstnere, Kunsthøgskolen i Oslo, Statens utstillingsstipend, Kirkens Bymisjon, Helsedirektoratet, Frokost film, Bergen senter for elektronisk kunst, Nasjonalbiblioteket, Elkjøp
BIO
Urd J. Pedersen (f. 1989)
arbeider innenfor et bredt spekter av maleri, tegning og grafikk parallelt med performance og lyd. Gjennom disse ulike mediene og tilnærmingene utforsker hennes arbeider temaer i hverdagen som kjærlighet, tvil og tempo. Finnes det et sted for personlig uttrykk i kunsten i dag, eller eksisterer den bare som en serie av klisjéer? Det skrevne ord er et uttrykk i Pedersens malerier, og således oppstår en dobbel kommunikasjon med både ord og bilde.
Damir Avdagic (f. 1987)
bruker video, performance og tekst til å stille spørsmål rundt historisk minne og identitet. Konflikten i eks-Jugoslavia danner den historiske bakgrunnen. Avdagics familie bodde i Bosnia under konflikten og flyktet til Norge i 1993. I disse to videoene er ulike fortellinger rundt denne historiske hendelsen iscenesatt. Foreldre og medlemmer av deres voksne barns generasjon forteller først hvordan de selv opplevde konflikten og Avdagic får deretter medlemmer av foreldrenegenerasjonen til å fremføre barnas fortellinger. Verkene danner en dialog mellom to generasjoner og iscenesetter hvordan minner skapes og formes gjennom tid.
Endre Aalrust (f. 1973)
viser “Dear Deer”, en ny essayfilm og nye malerier. Dyr har for tiden hovedrollene i Aalrusts kunst, men det er likevel spesifikt menneskelige erfaringer han vier mest oppmerksomhet. «Min egen empati har en rekke begrensninger i møte med det, de eller den ukjente. I møte med dyret derimot, den ultimate “andre”, kan jeg kjenne på en overaskende empati på tvers av artsgrenser, en primitv lykke i møte med det menings- og språkløse felleskapet en hjemløs hund eller et halvtamt rådyr byr på».
Janne Kruse (f.1979) arbeider innenfor flere medier og sammenstiller i sine utstillinger skulptur, tekst, grafikk, fotografi og video. Hun tar utgangspunkt i reiser og undersøker romlige og språklige forhold i møtet mellom kropp og verden, mellom det som kan ses og det som ikke kan ses. Videoen The Silent Character viser produksjon av te på en tefabrikk i byen Ya’an i Sichuan-provinsen i Kina og tilberedelsen av te i tehus i Ya’an og Beijing. Videoen kombinerer dette materialet med tekstfragmenter av lingvistiske begrep som stumme bokstaver og fonetisk transkripsjon – og sier noe om hvordan kunnskap om te, som språket, overføres som en type stum viten bygget på sanselig erfaring. Både ordenes uttale og teens inntagelse flyter gjennom kroppen.
SHE'S A SHOW
Mette Moestrup (f. 1969) og Miriam Karpantschof (f. 1973)
SHE'S A SHOW er en dialog mellom litteratur, musikk og visuelle kunstformer. Poeten Moestrup og musikeren Karpantschof har en queer og feministisk tilnærming til sitt samarbeid. De arbeider live med både sang, performance og oppbygning av lydbilder. Stemmen og kroppen er omdreiningspunkter i dette tverr-estetiske og flersanselige universet. SHE'S A SHOW ønsker å gi publikum en annerledes kunstopplevelse gjennom videoer som tar i bruk både musikk, stemmer, opplesning, bilder og film.
Sofia Eliasson (f. 1981)
inkorporerer kulturhistoriske hendelser, objekter og bilder i nye subjektive narrativ, som danner ett rammeverk for undersøkelser innen skulptur og maleri. Disse verkene i gips og MDF er basert på et historisk materiale etter den japanske kunstneren Katsushika Oei (ca1800-1860). Hun var datter av en av Japans største malere og illustratører, Hokusai, som hun også arbeidet for. Oei hadde blant annet en egen evne til å avbilde folder i tekstiler og hender i sine illustrasjoner, men har fått liten anerkjennelse for sitt arbeid. Eliasson har tatt tak i denne manglende anerkjennelsen, og arbeider med avstøpninger av tekstile objekter og egenutviklede grafiske teknikker for overføring av bilder til støpte overflater. Et fravær avbildes gjennom den negative formen som er igjen etter avstøpningen av de foldede tekstilene.
Kirsti Van Hoegee (f. 1975)
viser lydinstallasjonen En kan ikke telle dem alle, basert på boken PLANETARISK TÅKE med fotografier og fem tekster av fem forskjellige forfattere. Denne boka og lydinstallasjonen tar opp spørsmål omkring vår oppfatning av universet og vår plass på jorden. En kan ikke telle dem alle tar for seg den visuelle representasjonen av universet, spørsmål om fotografiets iboende sannhet og den parallelle historien til fotografiet og astronomien. Tekstene i boka er skrevet fritt etter temaet. Til lydinstallasjonen er tekstene oppstykket og satt sammen på nytt basert på et algoritmesystem sammen med bildene. Installasjoen er laget i sammarbeid med BEK- Bergen senter for elektronisk kunst. Oppleser: Tuva Kosmo. Programmerer: Sindre Sørensen
Sveinn Fannar Jóhannsson (f. 1977)
er opptatt av hvordan man kan tenke gjennom bilder i motsetning til gjennom språk, og hvordan teknikk og kontekstualisering er med på å definere innhold. Ved å bruke Instagram sammen med tekstinnslag fra Rosalind E. Krauss’ kunstteoretiske klassiker The Originality of the Avant- Garde and Other Modernist Myths fra 1985, blander Jóhannsson kunsthistorie inn i bildeflyten på sosiale medier og tester ut teoretiske påstander. Målet med verkene er å bidra til en utforskning av fotografiets komplekse rolle i skjæringspunktet mellom det dokumentariske og det kunstneriske, basert på en sammensmelting av tekst, sosiale medier og fotografi.
Andrea Galiazzo (f. 1983)
arbeider med tilfeldigheter, uhell og misforståelser. I denne utstillingen skaper han et tegnemiljø i et eget område av biblioteket, åpen for intervensjon og deltagelse av besøkende og forbipasserende. Gjennom en serie av performancer skal kunstneren bruke sine egne barndomstegninger som arbeidsmateriale. Kategorier som student og lærer, kunstner og publikum, privatliv og offentlighet, kunst og hverdagslige objekter blir forskjøvet. Gjennom historiefortelling og live-tegning, tilbyr Galiazzo en kontekst hvor tegning oppleves som en kilde for glede, en mulighet for å dele historier, tanker, og fruktbare forurensninger.
Ane Thon Knutsen (f. 1984)
er spesialisert innen boktrykk/letterpress. I sine kunstverk og prosjekter undersøker hun boktrykkekunstens relevans innenfor design og kunstfeltet. Verkene i denne utstillinga tematiserer historien om forfatteren Virginia Woolf og øyeblikket da hennes skrivekunst tok en ny retning med anskaffelsen av en egen trykkpresse og etableringen av The Hogarth Press i 1917. Knutsen viser blant annet en adaptasjon av Woolfs novelle «The Mark on The Wall», den første teksten Woolf skrev etter å ha lært seg å sette bly.
Jon S. Lunde (f. 1977)
har laget et lydarbeid, Building a Narrative, som bokstavelig talt reiser mellom etasjene i Kunsten og Litteraturens hus. Lunde tar i bruk heisene mellom biblioteket og kunsthallen i hans verk, og stemmen som vanligvis mildt annonserer etasjene, er ikke lengre tilstede. Building a Narrative er en subtil kritikk av lydbruk i offentlig rom, og vil tilføre en ny dimensjon i våre etasjer og til de heis reisende.
Freya Sif Hestnes (f. 1986)
tematiserer den stille kampen mellom et individ og et system uten kapasitet til å lytte. I en videoinstallasjon i tre kanaler, kan vi høre en eldre kvinnes brev til kommunen opplest av tre barn som akkurat har lært å lese. Teksten er en korrespondanse mellom denne eldre kvinnen og kommunen som innvilget pleie. En sjelden stemme bringer en poetisk og forstyrrende klarhet til et komplisert tema i To the reader. Hvordan navigerer vi i dette terrenget av søken etter og utførelsen av pleie?
Ellen Ugelstad (f. 1973)
har regissert dokumentarfilmen Jeg skriver. Her møter vi en gruppe mennesker mellom 72 og 100 som hver uke deltar på skrivekurs. Hva skjer når to forfattere leder skrivekurs for eldre? Hva skrives og skapes når forfattere trer inn i rommet og de eldre får komme til orde? Hvilke tekster blir til i dette møtet? Intensjonen til prosjektet har vært å skildre menneskene som deltar på kurset og rommet som teksten skapes i. Filmen understreker hvor viktig det er at slike prosjekter drives av profesjonelle forfattere som kan inspirere og introdusere kursdeltagerne til ulike skriveverktøy. Ifølge Ugelstad er det mange eldrehjem som takker nei til å organisere kurs hos seg, uten å vite hva kurset innebærer og hvilken verdi de kan ha for de som deltar.
Annette Kierulf (f. 1964) og Tormod Haugland (f. 1962)
driver Severina Sars Museum som fungerer som en ramme for refleksjon rundt og produksjon av kunst og litteratur. Prosjektet omfatter utstillinger, publikasjoner og foredrag. Publikasjonene består av en egenprodusert serie bøker, formgitt og bundet inn i eget bokverksted. En av disse bokseriene er en del av denne utstillinga.
Monica Aasprong (f. 1969)
har skapt et verk i skjæringsfeltet mellom kunst og litteratur; Nomenclatur Mnemosyne består utelukkende av navn. Navn pleier sjelden å stå alene, de settes nesten alltid inn i hierarkier, i kronologier og kategorier. På samme måte som med språket, er det et kollektiv som sammen bestemmer hva navnet blir forbundet med. Verkets tittel refererer til Mnemosyne, den greske gudinnen for språk og minne. Det andre verket, Sirkelsalme II, er laget sammen med formgiver Aron Kullander-Östling, og er basert på diktsamlingen Sirkelsalme (til Betlehem / til Jerusalem) fra 2013. Boken som vises her består av nesten tusen sider satt sammen i en sirkel, boken har verken begynnelse eller slutt, og er umulig å lukke. Både bokdesignet og diktet i seg selv henviser til sirkelens uendelige form, og diktet ble skrevet etter en reise til konfliktfylte områder i Midtøsten.
Hild Borchgrevink (f. 1975)
viser prosjektet Utgått, med tittel fra stempelet som settes i ei bok når et bibliotek har besluttet å kassere den. Prosjektet arbeider med å se boksamlingen i et folkebibliotek som en dynamisk størrelse. Borchgrevink gjør denne langsomme, usynlige, tause og nødvendige kasseringsprosessen mer synlig. Utgått er et stedsspesifikt prosjekt som tidligere har vært gjennomført som interaktiv installasjon i offentlig rom i Oslo. Nå videreutvikles prosjektet i Kunsten og Litteraturens hus.
Foto: Endre Aalrust, Blending In, 2018