Slutten
Anders Holen, Hanne Lippard, Henrik Olai Kaarstein, Marius Heyerdahl
10.nov.–30.des. 2017
Kuratert av
Ann Cathrin November Høibo og Linn Pedersen i samarbeid med Cecilie Nissen
Tongue and ear
Et video- og lydprogram kuratert av Felipe Ribeiro Pena og Thora Dolven Balke
Fugleskisser på oppkuttede dressposer, en reclining figure, babelsk forvirring, hvirvlende lesesirkler og en brølende sol: I Slutten veves menneskelige kropper, tilforlatelige artefakter og mytiske skikkelser sammen gjennom sirkulære former og tankefigurer. Overgangsriter og undergangforestillinger side om side, mens desembermørket nærmer seg og en vekselvarm øgle forsøker å samle energi til å bevege øynene i sitt forstenede hode.
Slutten er den fjerde og siste utstillingen i serien Utsøkt kadaver ved Kristiansand Kunsthall. Den første utstillingen Garderoben dannet tablåer av tekstile og taktile uttrykk, mens den andre utstillingen, Gjenvinningen, kretset rundt etterlatenskaper, omdannelser og resirkulering. I den tredje utstillingen, Hverdagen, var utsnitt, avskygninger og rytmiske repetisjoner gjennomgangsmelodien.
I tillegg til de fire hovedutstillerne vil Slutten også inneholde verk av Mikael Hegnar, Sandra Mujinga og Tori Wrånes, som har blitt tatt med videre fra de foregående utstillingene, samt et et video- og lydprogram kuratert av Felipe Ribeiro Pena og Thora Dolven Balke.
Tongue and ear
Kuratert av Felipe Ribeiro Pena og Thora Dolven Balke
Leticia Parente / Pablo Pijnapple / Annika Ström / Maya Watanabe / Vocal Constructivists / en Daata Editions spilleliste med Sofie Alsbo, Maria Antelman, Ilit Azoulay, Thora Dolven Balke, Jake Chapman, Matt Copson, FlucT, Leo Gabin, Hannah Perry, Marina Rosenfeld and Stephen Vitiello
https://daata-editions.com/art/playlists/tongue-and-ear
Tongue and ear handler om språk, om velkomne og uvelkomne feiltolkninger. Sammen er arbeidene et forsøk på å se forbi tillærte grammatiske systemer til andre kommunikasjonsformer; følelser, bevegelse, pust, lyd, et delt øyeblikk eller et dypt minne. Dette er kommunikasjon på tvers av flere språk og stemmer – gjennom sang, poesi, historiefortelling og gjenfortolkning. Serien med arbeider viser kanskje noe om makten som ligger i det å mestre et språk, om sårbarheten og mulighetene det gir å formidle noe gjennom et språk som ikke er ens eget. Eller gjennom det kulturelle språket vi approprierer på tvers av forskjellig bakgrunn, en delt forståelse av standardfraser som uttrykk for dype følelser som kjærlighet, glede eller sorg.
Utsøkt kadaver
Kristiansand Kunsthall har de seneste årene engasjert flere kunstnere som kuratorer for ulike utstillingsprosjekter. I 2017 er det billedkunstnerne Ann Cathrin November Høibo og Linn Pedersen som er invitert til å kuratere en serie av utstillinger i samarbeid med kunsthallens leder Cecilie Nissen.
Utstillingsserien er inspirert av selskapsleken «cadavre exquis», som har sine røtter i surrealistbevegelsen. I den mest kjente varianten av leken brettes et ark sammen flere ganger og deltakerne tegner videre der den foregående stoppet. Helheten holdes skjult for alle inntil det «utsøkte kadaveret» til slutt brettes ut i all sin merkverdige helhet.
Utstillingsserien består av fire deler. Flere av verkene vil i løpet av utstillingsperioden bearbeides og utvikles, og enkelte verk blir også værende med over i neste utstilling. Til hver utstilling følger også et dikt skrevet av poeten Morten Langeland.
Biografier
Anders Holen (f.1986) bor og arbeider i Oslo. Holen er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og arbeider med skulptur og installasjoner med elementer fra klassisk figurasjon og støpeteknikker, og fra samtidige produksjonsmetoder og materialer. Hans arbeider er vist ved steder som Contemporary Art Centre Vilnius, Kunsthall Oslo, Helper, New York, Vigeland Museet/Skulpturbiennalen 2017, og senest ved separatutstillingen Agent ved Girogio Galotti, Torino.
Henrik Olai Kaarstein (f. 1989) bor og arbeider i Brussel og Oslo. Kaarstein er utdannet ved Städelschule i Frankfurt am Main. Kaarstein arbeider med tekstil, maleri og fotografi. I 2017 har han hatt separatutstillinger på c-o-m-p-o-s-i-t-e, Brüssel og Gether Contemporary, Købehavn. Han har deltatt i gruppeutstillinger på Astrup Fearnley Museet, Vestfossen Kunstlaboratorium, Carl Kostyál, Stockholm og Island/Christian Torp, Oslo. Hans arbeider er innkjøpt av Astrup Fearnley Museet, Kistefos-Museet og Nordic Contemporary Art Collection – NoCo. Han er representert av T293 Gallery, Roma
Hanne Lippard (f. 1984) bor og jobber i Berlin. Med en bakgrunn fra grafisk design viser hun hvordan språk kan være visuelt slagkraftig. I hennes rytmiske og performative verk møtes billedkunst og poesi. Lippards verk og performancer har blant annet blitt vist på Coast Contemporary, Norsk Skulpturbiennale, SALTS, Basel, KW, Berlin, 6th Moscow Biennale of Contemporary Art, Moskva, Kunsthalle Wien, Wien, Transmediale, Berlin, UKS, Oslo, Berliner Festspiele, Berlin og Poesía en Voz, Mexico-City.
Marius Heyerdahl (1938-79) ble født i Oslo og var bosatt i Kristiansand på 70-tallet. Heyerdahl ble utdannet ved University of Berkeley og debuterte som maler i 1964. I hans skulpturelle verk benyttet han skrapmetall, lyd og bevegelige deler – mest kjent gjennom hans Homo Cyberneticus 1 og 2, som vakte forvirring og forargelse på høstutstillingen i 1965. I 1971 reiste Heyerdahl rundt i Europa med en stor skulptur av en oljetilgriset alkefugl, vekselsvis på tilhengerfestet og sjøsatt som båt. Før sin død senket Heyerdahl mange av kunstverkene sine i Topdalsfjorden ved Kristiansand. I oktober 2017 ble noen av dem hevet og vil i fremtiden inngå i Kunstsilo-samlingen.
Thora Dolven Balke (f. 1982) bor og arbeider i Rio de Janeiro og Lofoten. Dolven Balke var resident på programmet Capacete i Rio 2016. Hun avsluttet nylig en større soloutstilling, radioprosjekt og performance-program - Alt som puster, konspirerer - for UKS, Ultimafestivalen og Kunstneres Hus. Arbeidene hennes har blitt vist ved den Danske og Nordiske pavlijongene under den 53. Veneziabiennalen, Astrup Fearnley Museet, Oslo og ved biennalen i Jafre, Catalonia. Sammen med Linn Pedersen var Dolven Balke kurator for LIAF (Lofoten Internasjonale Kunstfestival) i 2011. Sammen med Eirin Støen og Ingvild Langgård stiftet og drev hun det prosjektrommet REKORD i Oslo fra 2006-10.
Felipe Ribeiro Pena (f. 1988) bor og jobber i Rio de Janeiro. Fra 2014-15 drev han prosjektrommet MEIO i Rio de Janeiro, og i 2016 stiftet han galleriet Cavalo sammem med Ana Elisa Cohen. Cavalo har raskt blitt et av de viktigste stedene for ung brasiliansk samtidskunst i Rio de Janeiro, og har vært representert på internasjonale kunstmesser som ARCO Madrid og Artissima. Cavalo representerer åtte kunstnere, men viser også gruppeutstillinger med både brasilianske og internasjonale kunstnere.
Utstillingen er støttet av Cultiva, Billedkunstnernes Vederlagsfond og Kulturrådet.