Kunstnerboken: unik og mangfoldig
kuratert av Codex Polaris
2.sep.–29.okt. 2023
Seminar "Kunstnerbok som samarbeid" 28.10. - meld deg på!
I samarbeid med Kristiansand folkebibliotek er vi stolte over å presentere en utstilling med kunstnerbøker fra Norden. Utstillingen Kunstnerboken: unik og mangfoldig er kuratert av kunstnergruppen Codex Polaris.
Kunstnerbøker har hatt stor vekst det siste tiåret. Kunstbokmesser og småforlag som har dukket opp i Norge, Norden og verden forøvrig er tydelige uttrykk for dette. Ulikt maleri og skulptur har boken, slik vi kjenner den i dag, til hensikt å mangfoldiggjøre sitt innhold, og har slik en historisk forbindelse til demokratiutvikling og ytringsfrihet. Men boken kan også sees i en lengre linje med røtter i myter og religiøse fortellinger, både som et hellig og unikt objekt.
Livre d’artist, bokkunst, bokobjekt, artist’s books, book works, book art, kunstnerbøker. Kjært barn har mange navn; sjangeren er mangefasettert og lar seg ikke lett «artsbestemme». «Kunstnerbok» er begrepet som er mest brukt på norsk om alle slags bøker der en kunstner står bak, uansett produksjonsmåte, opplag og utgiver. Dagens kunstnerbøker kommer i et bredt spekter fra masseproduserte til unike kunstverk. De ulike bøkenes livsløp og muligheter arter seg derfor svært forskjellig med tanke på produksjon, visning, formidling og samling. Kunstnerboken: unik og mangfoldig tematiserer feltet i et nordisk perspektiv og fokuserer på bøker og bokrelaterte kunstverk som på grunn av unike håndverksmessige kvaliteter, eksperimentelle formater eller spesielle konsept, bedre lar seg formidle i et gallerirom enn i ordinære distribusjonskanaler for «vanlige» bøker.
Samtidens enorme konsum av tekst og bilder gjennom skjermbaserte medier er kanskje en grunn til at mange kunstnere ønsker å utforske bokformatets fysiske, visuelle og konseptuelle muligheter. Utstillingen viser både bøker som i format og innhold samsvarer med våre forventninger til en bok, og verk som har mer metaforiske forbindelser til boken. Richard Årlin kan sees i tradisjonsperspektivet. Han lager alt selv, fra papir, blytyper, bilder, tekst og innbinding. Mens Thomas Iversen går motsatt vei. Han benytter bibliotekenes makulerte bøker til å forme nye objekter. Eeva-Liisa Isomaa viser en stor poetisk installasjon med håndlagde bøker. Sarah Jost kombinerer det skulpturelle med videoperformance, og Kamilla Jørgensen presenterer ikoniske bøker i en helt ny form.
Under utstillingsperioden foregår det også et «kunstner i residency»-program. Karen Pettersen og Halden Bookworks med Johan Solberg og Radha Pandey har blitt invitert til å arbeide i bibliotekets lokaler, og kommer til å engasjere publikum i sin virksomhet som bokkunstnere.
Vi inviterer til seminar fredag 1.september, dagen før den offisielle åpningen av utstillingen. I programmet er det foredrag, kunstneriske innslag og ulike aktører fra hele Norden som forteller om hvordan de jobber med kunstnerbøker. En panelsamtale vil også ta for seg kunstnerbokens institusjonelle tilhørighet. Det blir også et seminar med en mer lokal forankring mot slutten av utstillingsperioden med tittelen Kollektive erfaringer gjennom kunstnerboken (mer info kommer).
Vi i Kristiansand Kunsthall har ved flere anledninger samarbeidet med Kristiansand folkebibliotek om utstillinger som utforsker spenningsfeltene mellom billedkunst og litteratur. Denne utstillingen er en fortsettelse av dette satsningsområdet som er forankret i vår samlokalisering i Kunsten og litteraturens hus.
Codex Polaris er en kunstnerbok-gruppe som består av Imi Maufe, Randi Annie Strand og Rita Marhaug. De etablerte seg i 2013 med formål om å skape nettverk, synlighet og muligheter for kunstnere som jobber med bøker i Norden.
Deltakende kunstnere på utstillingen er: ARKIR Book Arts Group (IS), Susanna Autio (FI), Crow Press (NO), Michal Czinege (SK/FI), Olle Essvik (SE), Carina Fihn (SE), Karin Hald (DK), Halden Bookworks (NO), Eeva-Liisa Isomaa (FI), Thomas Iversen (NO), Kurt Johannessen (NO), Sarah Jost (SE/NO), Kamilla Jørgensen (DK), Ane Thon Knutsen (NO), Margrethe Kühle (DK/NO), Hans Ragnar Mathisen (NO), Terje Nicolaisen (NO), Lina Nordenström (SE), Mágnus Pálsson (IS), Karen Pettersen (NO), Pist Protta (DK), Sandborg+Higgins (NO/UK), Kimmo Schroderus (FI), Marja-Leena Sillanpää (SE), Emilia Tanner (FI), Richard Årlin (SE).
Stor takk til alle deltakende kunstnere og til alle bidragsytere på seminaret. Takk for generøs støtte fra Norsk kulturfond, Nordisk Kulturkontakt og Nordisk kulturfond.
Foto: Svanborg Matthiasdottirs bok med tittelen page 245-153