Loop
HC Gilje
27.aug.–16.okt. 2016

Kritikk i Fvn: http://www.fvn.no/kultur/Poetisk-utforsking-av-lys-og-rom-3061649.html
HC Gilje (f. 1969) har beveget seg mellom installasjon, eksperimentell video, live performance og set design siden han endte studiene ved Kunstakademiet i Trondheim i 1999. Gilje er interessert i hvordan bevegelser og lys passerer gjennom rom, objekter, kropper og landskap. Lyskilden i seg selv er ikke spesielt interessant for ham, heller hvordan lyset interagerer med fysiske strukturer. Lys er bare synlig når det manifesteres i materialer gjennom refleksjon, refraksjon og skygger.
I 2006 initierte Gilje prosjektet “Conversations with Spaces” hvor han utforsker forskjellige måter å transformere og aktivere rom med lys, projeksjoner, lyd og bevegelse: Flyktige medier som skaper midlertidige transformasjoner av fysiske rom, som igjen påvirker hvordan vi opplever disse rommene.
In transit
Installasjonen «in transit» er en repeterende lyspuls som beveger seg gjennom rommet over en serie med hvite rammer. Rammene nærmest skrus av og på i det lyset beveger seg over dem, samtidig som langsomme skygger av rammene forflytter seg gjennom rommet. Arbeidet er en stille dramatisering av rommet, men like mye en slags tilstand man kommer inn i.
Revolver
Revolver består av tre sirkler med LEDlys hengende under hverandre fra taket. LEDlysene beveger seg sakte rundt sirklene, en blå, en hvit og en rød. Lys og skygger projiseres på veggene rundt og skaper et fargebånd som kontinuerlig forandrer seg med lysenes roterende bevegelser.
Circle
Circle er en del av serien Projected Light Objects hvor en geometrisk form repeteres både som fysisk objekt, projeksjon, speiling og refleksjon.
Beacon
Beacon er en ny lysinstallasjon utviklet til utstillingen i Kristiansand Kunsthall. Den består av flere lysprosjektører som produserer striper med lys som sakte beveger seg gjennom rommet. Lysprosjektørene består av en glasssøyle med vann og et lys som roterer rundt det. Vannet fungerer som en linse for lyset. Installasjonen kan ses på som et invertert fyrtårn.
Barents (mare incognitum)
Videoen Barents (mare incognitum) viser en utsikt av Barentshavet som sakte roterer: opp blir ned, øst blir vest; usynlige grenser og terskler, og potensialet for katastrofe som ligger i havet. Barents er filmet ved grensen mellom Norge og Russland, pekende mot nordpolen, med et spesialbygd roterende kamera, orbital. Orbital er basert på ideen om å utforske rom og landskap med bruk av et videokamera som roterer rundt sin egen akse, og fanger verden som dreier rundt. Barents er et bestillingsverk for Dark Ecology 2015.
Mikro
I forbindelse med Punktfestivalen 2016 vil Gilje i samarbeid med lydkunstner Justin Bennett fremføre den improviserte performancen Mikro. Mikro tar utgangspunkt i materiale funnet i forbindelse med stedet der performancen finner sted. Gilje bruker et mikroskop til å sample teksturer fra materialet og setter det sammen til en ganske intenst flimrende resultat: Hver tekstur blir foret inn i en videoloop av stillbilder som da forandres hele tiden utifra hvilke teksturer som dukker opp under mikroskopet. Bennett bruker ulike typer mikrofoner for å undersøke materialet og bygger opp et dynamisk lydbilde som fungerer i samspill med bildene. Mikro er et bestillingsverk for Dark Ecology 2016.
Loop av HC Gilje åpner på Kristiansand Kunsthall 27. august 2016.
Mikro og Barents er bestillingsverk for Dark Ecology: http://darkecology.net/