Marte Johnslien, Marit Roland, Marius Martinussen
9.mars–21.apr. 2013

Marte Johnslien
If you search for the object all you’ll find is the name Marte Johnslien (f. på Lillehammer i 1977). Hun bor og arbeider i Oslo. Johnslien har i tidligere prosjekter hatt et “alternativt» fokus på modernismen, hvor drakampen mellom det åndelige og det rasjonelle i kunsten har blitt belyst. Dette temaet tar hun med seg videre i utstillingen på Kristiansand Kunsthall ved å se på møtet mellom kunst og buddhisme. Utstillingen består av videoinstallasjonen If you search for the object all you’ll find is the name og maleriinstallasjonen Mistaken Minds.
Videoverket vises innerst i det ene hovedrommet i Kristiansand Kunsthall. Videoen er i sin helhet viet den buddhistiske nonnen og meditasjonslæreren Kelsang Tubchens tale. Hun praktiserte som kunstner i et par år etter endte kunststudier, og var en del av det vitale kunstmiljøet i Glasgow rundt år 2000, før hun valgte å slutte med kunst og følge den åndelige veien. Videoverket If you search for the object all you’ll find is the name er et intervju med Tubchen hvor hun forteller om dette valget. Hun belyser den grunnleggende forskjellen mellom kunst og buddhisme, men også de mange parallellene.
Tubchens innføring i buddhistisk filosofi viser til noen av tankemodellene som kunsten har tatt opp i seg fra buddhismen gjennom modernismen. I videoinstallasjonen er det konseptet tomhet Johnslien velger å fokusere på. Et konsept som er sterkt knyttet til et annet essensielt tema for utstillingen: det rene hvite utstillingsrommet som en metafor for kunstens åndelige nivå.
Mistaken Minds er en tilhørende maleriinstallasjon som vises i korridorer, ved foyeren og andre “ikke-steder» for kunst på Kristiansand Kunsthall. Dette er en serie skulpturelle malerier som har blitt formet til kompakte konstruksjoner, og som har mistet maleriets illusjonsaktige kvaliteter. De viser til det som i buddhistisk tradisjon blir kalt delusions - menneskers grunnleggende feiloppfatning av virkeligheten og deres manglende evne til å begripe at de skaper sin egen verden informert av sine sanseinntrykk.
I disse to verkene står ett spørsmål sentralt - hvor har det blitt av kunstens ideologiske og åndelige innhold? Er den forkastet, stadig under motbevisning, eller kun fordekt?
Marit Roland: Paper Drawing with Pastels # 2 Marit Roland (f. 1981 i Kristiansand og oppvokst på Hægeland i Vennesla kommune) avsluttet sin Masterutdanning ved Kunstakademiet i Trondheim NTNU våren 2012. Roland er tilknyttet Galleri Maria Veie.
Hun har sin bakgrunn fra klassisk figurativ tegning, men har i de senere år utviklet et nytt uttrykk hun kaller «Paper Drawings». Som tittelen indikerer dreier det seg om tegninger laget av papir. Kraftig papir hentet fra byggevarekjeder bearbeides fysisk av Roland. Slik blir streken i disse arbeidene en fysisk masse som utvikler seg til en skulpturell form i rommet.
I 2012 vant hun Sparebanken Pluss kunstnerpris. Prisen deles ut årlig i samarbeid med Sørlandets Kunstmuseum, og tildeles en ung utøvende kunstner som utmerker seg innenfor det visuelle kunstfeltet. Utviklingen fra en klassisk figurativ tilnærming til tegning til et uttrykk som utprøver tegningens egne begrensninger ble trukket frem av juryen som et modig og innovativt valg. Det er også en spennende utviklingsretning av en ung og helt nyutdannet kunstner.
Marius Martinussen: Scratch Marius Martinussen (f. i Kristiansand i 1978 og oppvokst i Arendal) Bor og arbeider i Oslo.
Marius Martinussen er en maler med mange fasetter. Han har hatt soloutstillinger over det meste av Norge og deltatt i gruppeutstillinger i en lang rekke land. I tillegg er han flittig engasjert til utsmykningsoppgaver og er innkjøpt av mange offisielle norske samlinger.
Martinussen betegnes som en dyktig kolorist og maleriene hans er fargesterke og ekstravagante med et bredt register av referanser til populærkulturen. Han utforsker hele spekteret av det abstrakte maleri og maler sine bilder ved bruk av airbrush.
Fargekombinasjonene skaper et dynamisk uttrykk som gir assosiasjoner til storbyens lysskilt og graffiti. Det henvises til pop art, ekspresjonisme og til modernistisk abstraksjon når man snakker om Martinussens maleri. Han nærmer seg maleriets problemstillinger og utfordringer gjennom formale eksperimenter men også gjennom referanser til kunsthistorien ved bruk av ulike stiluttrykk og kunstteori.