Punkt 2015: once also this was a mutation
Aernoudt Jacobs
3.sep.–25.okt. 2015

Utstillingen er et samarbeid mellom Kristiansand Kunsthall og Punkt 2015
PROGRAM PUNKT I KRISTIANSAND KUNSTHALL
3. september 17:00 Åpning av utstilling med Aernoudt Jacobs, 21:00 Performance med Nils Christian Moe-Repstad & Aernoudt Jacobs
4. september 16:00 Performance med Espen Reinertsen & Aernoudt Jacobs
5. september 16:00 Performance med Markus Schmickler
Aernoudt Jacobs kommer fra Belgia, er utdannet arkitekt, men arbeider som komponist, lyd og billedkunstner. Arbeidene hans tar ofte utgangspunkt feltopptak av lyd, som siden bearbeides og gjengis i samspill med objekter og arkitekturen på stedet. Stikkord for denne utstillingen kan være prosess, forandring, mutasjon og forvandling. Et begrep om overganger er sentralt hos Aernoudt Jacobs: Overgang fra magnetisme til lyd, fra lys til lyd, bevegelser og vibrasjoner setter i gang akustiske fenomener, musikk forandres gjennom roterende høyttalere. Det ligger et didaktisk element i framstillingen av disse kunstverkene: Man ser teknikken som både skaper og omformer virkeligheten, samtidig som vi blir var vår egen aktive måte å se og høre på. Møtet med det uvante, med lyd generert på måter vi ikke kan tenke oss, noen ganger ikke forstå, åpner opp for et rom av umiddelbar forundring og etterprøving. At vår umiddelbare forståelse av objektene slik settes på prøve, at vi forstår at her må det ligge noe bak, er et godt utgangspunkt for refleksjon.
Jacobs arbeider er en følsom undersøkelse av vårt hverdagslige lydunivers. Han har en egen oppmerksomhet og forståelse av lydene som omgir oss. Han gir virkeligheten nærvær ved å flytte oppmerksomheten mot de lydene vi vanligvis ikke legger merke til. Formidlingen gjennom tekniske innretninger viser til den nødvendige forbindelsen mellom det fysikalske og subjektive i vår oppfattelse av omverdenen.
Utstillingen inneholder to større arbeider og fire mindre arbeider som også kan betraktes som undersøkelser eller utgangspunkt for framtidge installasjoner. «Tin Space» er laget til Kunsthallen i Kristiansand. Den består av to kubiske blokker som henger i rommet festet med tynne tråder til taket. Hver blokk består av 2500 tomme olivenkanner som holdes sammen av sterke magneter. Disse danner en et permanent magnetisk felt. Kanner, magneter, kobber tråd og spoler i kombinasjon skaper elektromagnetiske ladninger som gir liv til konstruksjonen. Dette beveger strukturen og danner små bevegelser som igjen skaper lyd. Lydene forsterkes akustisk av kannene. På den måten viser arbeidet overgangen mellom hva vi ser og hva vi hører. En og en kan vi gå forsiktig på innsiden av skulpturen for et direkte møte.
«Phantom Melodies» består av syv roterende høyttalere og rekonstruerer lydopptak gjort på forskjellige steder. De roterende høyttalerne skaper et univers der lyden hele tiden skifter karakter i forhold til publikums bevegelser og forandringer i hastigheten på rotasjonene. Slik sett kan hver enkelt skape unike opplevelser av arbeidet, ved å gå aktivt inn i rommet og lytte/bevege seg fram mellom høyttalerne.
Denne installasjonen vil også bli brukt til konserter i samarbeid med Nils Christian Moe-Repstad (stemme/kropps-lyd/ poesi), Espen Reinertsen (saksofon) og Marcus Schmickler (elektronikk). Nils Christian Moe-Repstad har skrevet dikt til utstillingen basert på Aernoudt Jacobs arbeider. Opptakene av diktene er gjort av Aernoudt selv, ved hjelp mikrofoner for stemme, muskulatur og indre organer. Man vil høre dem på flere steder i utstillingen.
Utstillingen er et samarbeid med musikkfestivalen PUNKT, og er kuratert av kunstneren Kjell Bjørgeengen.
AERNOUDT JACOBS (f. 1968) bor og jobber i Brussel. Hans verk har blitt presentert på museer og festivaler som Bergen Kunstuseum (NO), Macba (ES), ISEA (GER), Singuhr Hoergalerie (GER), Netwerk (BE), NIMK (NL), Happy New Ears (BE), STUK (BE), Vooruit (BE), Kaaitheater (BE), deSingel (BE), Lydgalleriet (NO), Tschumi Paviljoen (NL), Palais de Tokyo (FR), Le Bon Acceuil (FR) and Hermitage (RU).