En kopp gir ti tilbake
Søssa Jørgensen & Geir Tore Holm
17.sep.–27.nov. 2022

Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm har i 30 år samarbeidet med kunst som en integrert del av livet. Vi er stolte over å vise en omfattende presentasjon av deres samarbeid; en oppsummering vist gjennom utvalgte verk fra årene 1992 til 2022.
Kunstnerduoen har stått for prosjekter på utradisjonelle scener som forbinder selve tilblivelsen av kunstverk med kunstopplevelsene. Ofte reflekterer prosjektene rundt sosiale relasjoner, kulturhistorie og, ikke minst, mennesket som del av naturen. Kunstnerskapene deres i dag bærer preg av en bevegelse på 90-tallet hvor virkeligheten er sentral, både som kontekst og tema, og hvor møter og relasjoner er vel så viktig som selve kunstobjektet.
Jørgensen og Holm startet sin felles kunstneriske praksis tidlig på 1990-tallet, da de møttes på Kunstakademiet i Trondheim. Under studietiden drev de utstillingsstedet Galleri m. balkong i sitt private hjem, først i Trondheim og så i sin leilighet i Oslo – også den med balkong. Gallerikonseptet undersøkte effekten av en intim og privat kontekst for kunstverk og performancer. I dag kan vi se Balkong som del av en historisk bevegelse som har stått for en oppmykning av forholdet mellom det offentlige og private, også i kunstnerisk praksis.
Ved å trekke kunsten ut av det sterile galleriet og inn i virkeligheten la duoen på 90-tallet grunnlaget for videre arbeider som fortsetter å poengtere nettopp forbindelser og samarbeid. I 2003 ble det steds-spesifikke kunstprosjektet Sørfinnset skole/the nord land etablert i Gildeskål, Nordland sammen med kunstnere fra Thailand. Her viser de hvordan samtidskunst kan stå i dialog med et lite lokalsamfunn over lengre tid. Prosjektet er uendelig, her fortsetter de å invitere lokalbefolkningen, kunstnere og andre interesserte til prosjekter, måltider, samtaler og fester med fokus på økologi, sosialt engasjement og kunnskapsutveksling.
Gården Øvre Ringstad i Skiptvet, Østfold har vært Jørgensens og Holms felles hjem, base og utgangspunkt siden 2010. På gården utforsker de økologi gjennom spørsmål om kunst, om landbruk, og om hva som skjer i møtet mellom gårdsdrift og kunstnerisk virksomhet. På gården samles mange av trådene i deres praksis og blir tydelige. Gjennom å leve i samspill med sine omgivelser, med jorda og naturen, belyser de dagsrelevante problematikker; menneskets avhengighet av og påvirkning på hverandre og naturen, og fortidens forbindelse med framtiden.
I Kristiansand kunsthall har vi i 10 år arbeidet ut fra en sterk lokal forankring, med identitet og stedsutvikling. I tråd med prosjektene til Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm har målet vært å anvende et lokalt mangfold og løfte det videre inn i en større global sammenheng. Vi har bedt kunstnerduoen undersøke møtet mellom nord og sør som skjedde i Setesdal mot slutten av 1800-tallet, da flere familier fra Sør-Sápmi flyttet med reinflokkene sine til Setesdalsheiene. Til utstillingen har Jørgensen og Holm produsert et nytt video- og lydverk, Skaajhvole aaltoe med utgangspunkt i den samiske tilstedeværelsen og tamreindrifta i Setesdal. Verket består av videoopptak fra reinens beitemarker og et nykomponert stykke av Georg Buljo hvor slått og joik flettes sammen.
I utstillingen vises også et videoprogram med filmer av bl.a. Bodil Furu, Elina Waage Mikalsen & Magnus Holmen og Roderick Hietbrink.
Musikkstykket av Georg Buljo blir urfremført live i anledning åpningen av utstillingen. Åpningsdagen 17. september avsluttes med klubbkveld med Kabelvogue på Vaktbua.
Produksjonen av Skaajhvole aaltoe er støttet av Dáiddafoanda. Søssa Jørgensen sitt bidrag er støttet av Statens kunstnerstipend og Geir Tore Holm har mottatt stipend fra SDGB–Samiske Kunstnere og Forfatteres Vederlagsfond