Susanna Antonsson, Mariia Drachuk, Espen Kvålsvoll og Lasse Årikstad
3.feb.–24.mars 2024

I årets første utstillingsperiode presenterer vi fire malere med base i Norge. Susanna Antonsson, Mariia Drachuk, Espen Kvålsvoll og Lasse Årikstad utforsker både figurasjon og form i sine malerier. De arbeider i abstrakte formspråk og er på hver sin måte iscenesettere.
Gjennom hele 2024 vier vi utstillingssalene til kunstnere som har maleriet som del av sin kunstneriske praksis. Kurateringen har en intensjon om å fremheve maleriets materialitet og særegenheter, og dets evne til å uttrykke det usagte.
Susanna Antonssons små akrylmalerier på treplater er studier i forenkling og presisering. Motivene er detaljer eller utsnitt som samtidig er hverdagslige beskrivelser og stemningsladete mysterier. Små åpninger, vinduer eller blomsterknopper er gjennomgående lyspunkt som peker mot noe beskjedent sakralt. Antonsson gjentar ofte motivene sine, betraktet som en øvelse i å frigjøre seg fra streben etter originalitet til fordel for konsentrert oppmerksomhet. Den sensitive maleteknikken hennes formidler en spenning i både motivene og det formale.
Susanna Antonsson er født i 1991 i Linköping, Sverige. Hun bor og arbeider i Bergen og er i 2024 siste års masterstudent ved Kunstakademiet i Bergen. Hun har tidligere hatt utstillinger på blant annet Knipsu (Bergen), Bergen Kjøtt, Tag Team Studio (Bergen) og Not Quite (Fengersfors, Sverige). Hun er medlem i kunstnerkollektivet Joy Forum og var med på utstillingen Joy Forum i Kristiansand Kunsthall i 2023.
I Mariia Drachuks malerier er farger og teksturer materialer i bevegelse som vibrerer i dialog med hverandre. Hun bygger opp bildene lagvis, og understreker tiden og prosessen som viktige faktorer i sitt arbeide. Lerretene er store, noe som gir henne en direkte fysisk forbindelse og et en-til-en-forhold til motivene. Maleriene til Drachuk manifesterer seg som abstrakte, arkitektoniske landskap som betrakteren inviteres til å bevege seg inn i og oppleve kroppslig.
Mariia Drachuk er født i 1993 i Kyiv, Ukraina. Hun bor og arbeider i Trondheim. Drachuk har en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim (2018). Hun har tidligere hatt utstilling ved Trondheim kunstmuseum, Babel visningsrom (Trondheim), Galleri Kösk (Oslo), Galleri Dropsfabrikken (Trondheim) og Galleri LNM (Oslo). Hun var med på Høstutstillingen (Oslo) i 2020. Drachuk er representert av galleri Dropsfabrikken (Trondheim).
Espen Kvålsvolls malerier presenterer fortellende scener hvor det jordnære smelter sammen med det fantastiske. I de fargeintense landskapsmotivene fusjonerer natur, det menneskeskapte og det fiktive i overflater av tjukk oljemaling. Han påpeker at figurasjonen er motivert av en intensjon om å fremstille materiell stofflighet i maleriene. Kvålsvolls maleprosess starter med tynne og laserte lag av farger som påføres pastose lag av olje. Med en postimpresjonistisk penselføring og perspektiver som blant annet er inspirert av tidlig renessanse er han bevisst maleriets historie. Men elementene i bildene hans er samplet både fra samtid og fortid, fra populærkultur, kunsthistorie, arkitektur, ornamentikk og natur.
Espen Kvålsvoll er født i 1992 i Trondheim. Han bor og arbeider i Oslo og har en mastergrad fra Kunstakademiet i Oslo (2019). Han har tidligere stilt ut på LNM (Oslo), NoPlace (Oslo), Galleri Brandsrup (Oslo), Van Etten (Oslo) og Nitja senter for Samtidskunst (Lillestrøm). Han var med på høstutstillingen (Oslo i 2020). Kvålsvoll er representert av Galleri Brandsrup (Oslo).
Lasse Årikstad benytter flere ulike materialer i sitt arbeid, og uttrykket hans kan manifestere seg som både maleri, tegning, trykk, collage, skulptur, installasjon eller film. Han komponerer sammen elementer og enkeltverk til sammensatte rom hvor en jevn strøm av samfunnskommentarer, humor, kunsthistoriske referanser og filosofisk tankegods foregår. Årikstad arbeider intuitivt, ofte med samplet billedmateriale. For å unngå nostalgi i kunsten bruker han materiale fra sin egen samtid. Referansene i Årikstads verk er likevel abstraherte, dekonstruerte og rekontekstualiserte. Han påpeker at han søker mellomrom i meninger, og at verkene lever sine egne liv avhengig av den som betrakter.
Lasse Årikstad er født i 1983 i Kristiansand. Han bor og arbeider i Kristiansand, hvor han også driver galleriet PALASS. Han har en mastergrad fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen (2014). Han har tidligere hatt utstillinger ved blant annet Van Etten (Oslo), Kunstpunkt Lista, Agder Kunstsenter (Kristiansand), Kvit (København), Urqiza (Buenos Aires) og Entrée (Bergen). Han var med på Høstutstillingen (Oslo) i 2023. Han har vist film ved Kortfilmfestivalen (Grimstad). Verk av Årikstad er innkjøpt av blant annet Sørlandets Kunstmuseum (Kristiansand) og Bergen kommune.
Som del av vår målrettede satsning på det norske og nordiske maleriet, vier vi gjennom hele 2024 utstillingssalene til kunstnere som har maleriet som del av sin kunstneriske praksis. Årets program er ikke bare en kuratering av maleriske verk, men en intensjon om å fremheve maleriets særegenheter, der det beveger seg rundt i ulike personlige assosiasjonsrom.
Som kunstform evner maleriet å uttrykke det usagte, å fange øyeblikkene som ligger utenfor rekkevidden til det talte ord. Forfatter og nylig nobelprisvinner Jon Fosse, har formidlet viktigheten av å la den tause talen komme til orde. Å si det som ikke kan sies. Han beskriver et sprang mellom det som kan uttrykkes og det som forblir usagt, et rom eller en avstand som også berører mange maleres skapeprosess.
I årets program understreker vi maleriets særegne tilstedeværelse. Vi retter søkelyset mot taktile overflater og komposisjonenes intrikate spill, som ikke bare er bærer av bildets motiv, men også selve formålet med maleriet. Kunstnerne vi presenterer utfordrer persepsjonen gjennom todimensjonale flater. De besøkende kan forvente en dynamisk veksling mellom kroppslige og kontemplative opplevelser når de trer inn i våre utstillingslokaler dette året.